دبیرکل شورای عالی آموزش و پرورش تاکید کرد:

باز طراحی آموزش‌های فنی و حرفه‌ای و کاردانش، با هدف ارتقای مهارت‌ محوری و پاسخگویی به نیازهای واقعی بازار کار می باشد

دبیرکل شورای عالی آموزش وپرورش گفت: باز طراحی آموزش‌های فنی و حرفه‌ای و کاردانش با هدف افزایش اثربخشی آموزشی، ارتقای مهارت‌ محوری و پاسخگویی به نیازهای واقعی بازار کار می باشد.

نشست « تبیین مصوبات و تغییرات برنامه های درسی شاخه های فنی و حرفه ای و کاردانش » در سال تحصیلی 1405 – 1404 با حضور دبیرکل شورای عالی آموزش و پرورش، معاون آموزش متوسطه، رئيس سازمان پژوهش و برنامه ریزی آموزشی، مدیرکل دفتر برنامه‌ریزی و تالیف کتاب‌های فنی حرفه‌ای و کاردانش، مدیرکل دفتر آموزش های فنی و حرفه ای و کاردانش و نمایندگان شورای عالی در استان ها (به صورت بر خط) برگزار شد.

محمود امانی دبیرکل شورای عالی آموزش و پرورش در ابتدای این وبینار گفت: این نشست تخصصی با هدف بررسی وضعیت موجود، تبیین مصوبات، چالشها و ترسیم آینده آموزشهای فنی و حرفهای و کاردانش در کشور و همچنین انتظارات از معاونان آموزشی و نمایندگان شورای عالی در استان ها برگزار شده است.

وی افزود: سند مفهومی باز طراحی آموزش های حوزه فنی و مهارتی که توسط سازمان پژوهش و برنامهریزی آموزشی تدوین و در کمیسیون برنامه های درسی و تربیتی تایید شده است به عنوان مبنای بازطراحی دوره دوم متوسطه، شامل برنامههای چهارگانهای می باشد که از طریق آن تحولات محتوایی، ساختاری و مدیریتی در هنرستانها به اجرا در خواهد آمد.

امانی با اشاره به سند مفهومی باز طراحی آموزش های حوزه فنی و حرفه ای گفت: چهار محور اصلی این سند عبارتند از: تحول در برنامههای درسی و بازنگری در استانداردهای ملی مهارتی، نیازسنجی هدفمند مبتنی بر بازار کار و سیاستگذاری توسعه رشتهها، اجرای طرحهای عملی، میدانی و پژوهشمحور در هنرستانها، و احیای فرآیند سنجش، ارزشیابی و صدور گواهینامههای حرفهای با اعتبار بیندستگاهی می باشد.

وی در ادامه تاکید کرد: باز طراحی آموزشهای فنی و حرفهای و کاردانش با هدف افزایش اثربخشی آموزشی، ارتقای مهارت محوری و پاسخگویی به نیازهای واقعی بازار کار می باشد.

در ادامه نشست سید مصطفی آذرکیش معاون آموزش متوسطه وزارت آموزش و پرورش گفت: هدف سیاستگذاری فعلی، تجمیع ظرفیتها در هنرستانها بدون حذف هیچ یک از دو شاخه فنی و حرفهای یا کاردانش است و معیار فعالیت های ما مصوبات شورای عالی آموزش و پرورش می باشد.

وی افزود: بر این اساس، ساختار هنرستانها بهگونهای تنظیم خواهد شد که امکان ارائه همزمان رشتههای دو شاخه در یک هنرستان  فراهم شود. تجربه این مدل در هنرستانهای کشاورزی نیز مؤید قابلیت اجرای موفق این طرح است.

در ادامه دکتر مهدی  اسماعیلی مسئول کمیته برنامه های درسی شاخه فنی و حرفه ای و کاردانش با ارائه گزارشی  تحلیلی از روند طراحی رشته های جدید، به جزئیات برنامهریزی محتوایی آنها اشاره کرد و اظهار داشت: دروس نیمه تجویزی جدیدی مانند هوش مصنوعی، اقتصاد دیجیتال و اقتصاد سبز در حال طراحی هستند تا آموزشهای فنی با تحولات جهانی همسو شوند. همچنین، ضرورت بهروزرسانی برنامههای درسی شاخه فنی و حرفه ای به صورت  پنج سال یک بار مورد تأکید قرار گرفت. در مقابل، ساختار رشتههای تحصیلی شاخه کاردانش  به دلیل پایداری هویتی، از اعتبار زمانی کمتری برخوردار خواهند بود.

اسماعیلی در ادامه اظهار داشت: در سند مفهومی باز طراحی آموزش های حوزه فنی و مهارتی پیشنهاد شده است که در پایه دهم و یازدهم رشتهها بهصورت مشترک در دو شاخه ارائه شده و تفکیک شاخهها به پایه دوازدهم منتقل شود که این اقدام نیازمند اصلاحات ساختاری، بازتعریف دروس و زمانبندی اجرای دقیق آنها خواهد بود.

 

از دیگر نکات کلیدی جلسه، موضوع استانداردسازی و همراستایی کدهای رشتهها با نظام آماری کشور بود. دبیرکمیته کاردانش  شورای عالی اعلام کردند که تمامی رشتهها باید بر اساس کدهای مصوب مرکز آمار ایران و طبقهبندی ایسکو ۲۰۰۸ تنظیم شوند تا امکان تحلیل بازار کار و دادهپردازی دقیق برای نهادهای مرتبط فراهم گردد. این امر همچنین موجب تسهیل در هماهنگی بیندستگاهی و مشارکت نهادهای مختلف در توسعه آموزش مهارتی خواهد شد.

در بخش دیگری از وبینار، موضوع صدور گواهینامه صلاحیت حرفهای و تعریف سطوح صلاحیت شایستگی مورد بحث قرار گرفت. بر این اساس، دو سطح صلاحیت حرفهای تعریف شده که گواهینامه مربوطه در پایان پایههای یازدهم و دوازدهم پس از تصویب در شورای عالی آموزش و پرورش صادر خواهد شد. این گواهینامهها اعتبار رسمی داشته و میتوانند در فرآیندهای استخدام، اخذ مجوز و ادامه تحصیل مورد استناد قرار گیرند.

همچنین حسن آقابابایی مدیرکل دفتر تألیف کتاب های فنی، حرفهای و کاردانش در این نشست  در پاسخ به پرسش نمایندگان شورای عالی آموزش و پرورش در استان ها، ضمن ارائه گزارشی از فرآیند بازنگری رشتهها اعلام کردند که در حال حاضر ۴۵ رشته در شاخه فنیحرفهای تصویب شدهاند، که از این تعداد، ۲۴ رشته توسط سازمان پژوهش بازطراحی و ۲۱ رشته دیگر هنوز بهروزرسانی نشدهاند و دارای اعتبار یکساله هستند. در شاخه کاردانش نیز ۱۲۵ رشته مصوب وجود دارد که از این میان، حدود ۷۰ رشته نیازمند اصلاح و بازطراحی هستند.

وی همچنین به توقف توسعه برخی رشتههای قدیمی مانند نان، شیرینی و شکلات، و طلا و جواهر اشاره نمود و تأکید داشتند که این توقف توسعه به معنای حذف رشته نیست، بلکه دیگر مجوز تأسیس هنرستان جدید برای این رشتهها صادر نخواهد شد و تنها در رشته محل های سال گذشته امکان جذب هنرجو پایه دهم وجو د دارد.

آقابابایی افزود: کتابهای جدید برای ۲۷ رشته در حال نهاییسازی هستند و برای آغاز سال تحصیلی جدید در اختیار هنرآموزان و هنرجویان  قرار خواهند گرفت.

در ادامه نشست، بر انتشار سالانه فهرست رشتهها توسط دبیرخانه شورای عالی بهصورت دیجیتال و کاغذی، و لزوم انطباق این فهرست با استانداردهای ملی تأکید شد.

در پایان جلسه، شرکتکنندگان ضمن طرح پیشنهاداتی در خصوص تقویت زیرساختها، ارتقای کیفیت تجهیزات، تأمین منابع انسانی متخصص و توجه به ویژگیهای منطقهای و استانی، بر تداوم جلسات تبیینی و تعاملی تأکید کردند.

جمعبندی نشست نشان میدهد که وزارت آموزش و پرورش، با تدوین اسناد بالادستی هدفمند، اتخاذ رویکردهای منسجم، و بهرهگیری از ظرفیت بینبخشی، عزم خود را برای توسعه پایدار آموزشهای فنی و مهارتی جزم کرده است.

جهت دریافت مصوبات کمیته برنامه های درسی شاخه فنی و حرفه ای و کاردانش به سایت شورای عالی آموزش و پرورش قسمت مصوبات (www.sce.ir) مراجعه فرمایید.